26052017 van financiele blik naar organisatie brede blik

Veel financials die wij ontmoeten zijn goed in de inhoud, enthousiast over hun werk en zeer loyaal en gemotiveerd. Vaak zien we ook dat de financial nog erg gericht is op de financiële kengetallen. Dit volstaat niet meer in de huidige markt en ontwikkelingen. Voor veel organisaties heb je als financial meer toegevoegde waarde als je financiële informatie kan koppelen aan niet financiële informatie, kritisch mee kunt denken in de ontwikkelingen binnen het bedrijf en de behoefte weet van de belangrijkste (externe) stakeholders/klanten. 

 In 5 stappen naar een organisatie brede blik

  1. Kijk meer vooruit

Naast het registreren en rapporteren van gerealiseerde cijfers is het ook belangrijk om vooruit te kijken, wat speelt er in de markt, wat voor effect kan dit hebben op de organisatiedoelstellingen en verwachtingen?

  1. Regisseer organisatie breed

Richt je op het regisseren van de processen die bepalen hoe de cijfers tot stand komen en stuur bij waar nodig. Waardoor je meer de hoofdlijnen in de gaten houdt en minder de details. Focus alleen op details indien dit toegevoegde waarde heeft voor de eindresultaten. 

  1. Doe voorspellingen

Daag jezelf eens uit om op basis van verzamelde data voorspellingen te doen. Wat verwacht je dat een bepaalde businessunit gaat doen nu de markt aantrekt, wat heeft dit voor consequenties voor de andere afdelingen?

  1. Geef je mening op basis van 75% van de informatie die je hebt

Durf een mening te geven op basis van 75% zekerheid en wacht niet tot je het 100% zeker weet. Daag de business uit met jouw kijk op situatie of vraagstukken.

  1. Stap op mensen af

Creëer een gevoel bij hoe zaken lopen op deze afdelingen ten aanzien van de doelstellingen, waar de kansen en risico’s liggen. Durf op mensen af te stappen, je zult zien dat dit vaak gewaardeerd wordt.

Wil jij deze 5 stappen nemen? Met gerichte coaching kom je in beweging.