‘Maak altijd een profiel in je CV. Daarin laat je je resultaten zien waardoor je je als mens en professional onderscheidt’
Cindy Smeele: jobcoach voor financials
De financiële rol is heel erg geëvolueerd. De financiële functie is een alfa-bèta functie geworden. Als je nu kiest voor een andere functie, dan kies je ook voor blijvend ontwikkelen. Qua vakkennis en social skills zegt Cindy Smeele, loopbaanbegeleider bij Leef&Zo en samenwerkingspartner van De Effectieve Financial.
Met meer dan 15 jaar ervaring als directeur HR en consultant werving & selectie in commerciële organisaties begeleidt, coacht, selecteert en werft Cindy Smeele finance professionals. Het werk van Cindy houdt in: financials binnen hun eigen professionele omgeving begeleiden, helpen keuzes te maken en hen naar een nieuwe functie begeleiden. Cindy weet welke competenties gewenst en vereist zijn voor een financial van nu en de toekomst. En wat je dus nodig hebt om succesvol te solliciteren. Aan Cindy vragen we dan ook hoe financials kunnen uitblinken tijdens een sollicitatieprocedure.
Voordat je gaat solliciteren moet je eerst weten hoe de arbeidsmarkt er nu uit ziet. Wat kun je zeggen over de arbeidsmarkt voor financials?
De vraag naar goede financials is heel groot. Economische bedrijvigheid neemt heel erg toe en mensen zijn weer aan het bewegen. Er ontstaat nu dynamiek op de markt. En een tekort aan goed personeel. Mogelijkheden dus. Maar als financial moet je wel de vraag kunnen beantwoorden wat wil ik? Je wilt als je een procedure gaat starten wel de juiste keuze maken. Want er is veel vraag en tegelijkertijd is de financiële rol heel erg geëvolueerd. De business partner functie is veel belangrijker geworden en aan de andere kant de inrichting van financiële systemen en modellen (IT kant). De financial moet zich continue blijven ontwikkelen. Een financiële functie kan niet alleen maar meer goed uitgevoerd worden met vakkennis maar zal je ook blijvend moeten werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Kies je nu voor een andere functie, dan kies je ook voor het blijvend ontwikkelen van jezelf.
Wat is veranderd in het proces van solliciteren ten opzichte van 10 jaar geleden?
Digitalisering. Je schrijft geen brieven meer, maar je onderscheidt met je CV. En die gaat per mail of sociaal netwerk naar de ontvanger. De opbouw van jouw CV met een persoonlijk profiel is leidend om jou te zien als mens en professional. Vroeger keken recruiters of HR-professionals vooral naar de harde criteria. Dus opleiding en functies. Nu wordt er veel meer gekeken naar soft skills. En dat is voor financials best ingewikkeld. Financials gaan uit van feiten en gegevens en moeten nu hun soft skills laten zien. Dan moet je dus uit je comfortzone komen. En dat moet dan ook nog terug te vinden zijn in je CV en op social media zoals Linkedin.
Naast dat je CV het allerbelangrijkst is geworden, gaat solliciteren nu via social media zoals Linkedin, je eigen netwerk en via het portaal van de recruiters. En om langs die laatstgenoemde te komen moet je je heel goed onderscheiden.
Het portaal van recruiters. Mensen die ingehuurd worden door bedrijven om functies met de beste mensen op te vullen. Hoe werkt dat met recruiters?
Recruiters krijgen de opdracht om de optimale match te zoeken tussen de functie-eisen en professionals die voldoen aan die eisen. Zij zoeken dus het schaap met maar liefst 6 poten. Zij zoeken de match op harde en softe skills. Op basis van gaan ze kandidaten interviewen om de ideale voor te stellen aan hun klant. Je meerwaarde moet dus al blijken uit je profiel en vervolgens in het gesprek. De recruiter doet dus de eerste selectie. Word je vervolgens bij een bedrijf voorgesteld dan wordt er meer ingezoomd op het DNA van het bedrijf, de bedrijfscultuur en of je past in het team. Bedrijven werken met recruiters, omdat het heel efficiënt is en er veel tijdswinst mee geboekt wordt voor het bedrijf.
En dat netwerken? Wat wordt daar nu precies mee bedoeld?
Houd opties open. Overal waar je gewerkt hebt zit een contact. Een warm contact die je verder kan helpen. Naast oud-collega’s heb je ook een netwerk dichtbij, in je eigen familiekring en sportvereniging. Wil je een andere functie dan helpt je netwerk je daarbij. Maar durf jezelf dan ook te profileren. Op een manier die bij je past. Maar als je een andere baan wilt, dan zal je iets moeten doen. Vacatures worden nu veel meer opgevuld door gebruik te maken van een netwerk van al bekende en betrouwbare professionals. Jouw netwerk moet dus weten wat je wilt.
Hoe kan een financial zich onderscheiden in CV, motivatie en sollicitatiegesprek?
Weet van jezelf waar je onderscheidend in bent als vak-professional en mens. Financials vinden het lastig om over zichzelf te praten. Het feit dat je vakkennis hebt is alleen niet voldoende. Dus ga eerst met een coach aan de slag voor persoonlijke profilering. Een of twee sessies zijn al voldoende om financials te laten reflecteren op talenten, kwaliteiten en ontwikkelpunten. Daarmee ontwikkel je jouw eigen verhaal.
Uiteindelijk blijven de harde criteria aan de voorkant hetzelfde, oftewel opleiding en werkervaring. Maar in je profiel wil men ook zien welke deliverables je hebt opgeleverd. Welke resultaten heb jij gehaald, laat namelijk ook zien welk type mens je bent. In jouw persoonlijk profiel moet je laten zien op welke wijze jij jouw successen voor elkaar hebt gekregen.
Wat is belangrijk om te weten voor financials die gaan solliciteren nu de rol van financial zo veranderd is? Waar moeten ze rekening mee houden?
Financials houden van cijfers en gegevens. Zeker de ervaren generatie financials hebben bèta-profielen. Maar ze zullen meer moeten praten. De financiële rol is een alfa en bèta-rol geworden. Mensen die werkzaam zijn in media, marketing hebben van nature veel meer extraverte profielen. ICT-ers kunnen met hun bèta-profiel nog veel meer op de achtergrond blijven, maar de financial moet met alle veranderingen op het gebied van technologie veel zichtbaarder worden. Financials zullen zich veel meer moeten gaan profileren in hun rollen.
Nog even een praktische vraag. Je ziet een passende vacature. Bellen of mailen?
Bellen! Of mailen en erachteraan bellen. De generatie die nu wordt opgeleid wordt zijn veel extraverter en zijn gewend om met social media te werken. De ervaren financial zal ook mee moeten en zich moeten onderscheiden en gaan praten. Bellen dus.
Welk advies geef jij mee aan financials die willen gaan solliciteren?
Ga vanuit jezelf in beweging komen. Ga gewoon een vrijblijvend gesprek aan met een loopbaancoach voor een eerste oriëntatie. Loopbaancoaches helpen je met het vierogen principe, hebben kennis van de arbeidsmarkt en zijn gericht op jou als mens. Ze helpen je verder met de soft skills. Want in vacatures wordt gevraagd om vakinhoudelijke expertise, maar die soft skills zal je ook blijvend moeten ontwikkelen. Een loopbaancoach helpt je daarmee.
Tot slot, moet een ervaren financial de nieuwe jonge generatie financials als concurrentie zien?
Nee, want de jongere generatie kijkt naar hele andere factoren om te solliciteren. Je moet je altijd afvragen pas ik een bedrijf. De jongere generatie kijkt naar heel andere factoren om te solliciteren. Is het hip, kan ik met de fiets, zijn ze groen, kan ik een sabbatical nemen. Zij zoeken een passende uitdaging in plaats van een passende baan. Dat is ook nieuw voor veel bedrijven, want die moeten ook in beweging blijven en deze jong hoogopgeleiden blijven binden en boeien. Ervaren financials weten wat verduren is. Hebben veel ervaring met herhalende processen en dat zorgt voor continuïteit. En er zijn nog heel veel bedrijven die zoeken naar loyaliteit, continuïteit en commitment. Competenties van ervaren financials dus.
Cindy Smeele van Leef&Zo is samenwerkingspartner van De Effectieve Financial.