foto Bart

Wees niet bang voor verandering, het biedt alleen maar mogelijkheden!

Bart Spekking: de reizende financial 

‘Je bent niet meer de administrateur van vroeger. Jouw expertise doet er toe, maar je moet wel weten hoe jouw mening landt bij andere culturen, intern en extern’, zegt Bart Spekking interim projectmanager finance en business bij een global digital music streaming service-bedrijf.

Bart reist de hele wereld over voor werk en plezier. Hij heeft bijna 25 jaar ervaring binnen financiële functies over heel de wereld in zeer diverse branches. Van Heineken, Telfort, Thomson Reuters, IBM, Philips en Martinair, van Amsterdam, Jakarta, London, Stockholm en New York. Wat heeft dit hem allemaal gebracht? Wat doet reizen met je? En welke ontwikkelingen ziet hij met die ervaringen binnen de financiële functie? De Effectieve Financial zette een Skype-gesprek op met deze globetrotter. 

Je hebt bijna 25 jaar ervaring, een financiële achtergrond en je hebt opdrachten over heel de wereld bij zeer diverse bedrijven uitgevoerd. Hoe heeft jouw eigen professionele functie zich ontwikkeld?

Mijn achtergrond is finance, maar ik houd me nu veel meer bezig in de driehoek IT, Finance en Processen. Veranderingsprocessen (transitiemanagement, outsourcing) en proces optimalisaties. De operationele activiteiten heb ik achtergelaten en nu ben ik bezig processen te standaardiseren, waarbij ik met mijn soft skills mensen meeneem in die verandering.

Heeft het reizen geholpen om die soft skills verder te ontwikkelen?

Ik ben geen typisch finance persoon. Mijn drive is avontuur en verandering. Ik ben van nature heel inlevend, ik hou van andere culturen. Maar succes in je eigen land betekent nog niet dat je succesvol in het buitenland bent. Je moet snel een andere cultuur intern en extern eigen maken. In Spanje is not-done om direct iets te zeggen tegen de hoogste baas. Als je dat niet aanvoelt, zal je geen succes hebben. Die ervaring heb ik door het reizen opgedaan, maar ik heb ook allerlei cursussen en trajecten gevolgd om dit te ontwikkelen. Hierbij leerde ik naar mijn eigen rol en gedragsstijl (DISC profiel) te kijken en te zien hoe ik mensen in beweging kan krijgen door inzicht te hebben in mijn en hun gedrag. Ik leerde een framework. Dat je geen resultaat boekt als je aan een typische auditor gaat vragen out of the box te denken, maar wel als je op de juiste manier vraagt een controle uit te voeren.

Welke globale ontwikkelingen zie jij waar financials rekening moeten houden?

20 jaar geleden was het op de financiële afdeling vrij statisch. Je leverde gewoon de rapportage op en soms was er een kleine verandering. Nu is er continue verandering. De wereld is kleiner, de dynamiek is toegenomen. Je moet flexibel zijn, om kunnen gaan met andere culturen buiten je landsgrenzen. En intern net zo. Bijvoorbeeld in projectgroepen. Overtuigingskracht wordt dan van je verwacht. Je bent niet meer de administrateur van vroeger. Jouw expertise doet er toe, maar je moet wel weten hoe jouw mening landt bij andere mensen, intern en extern. Ontwikkel jezelf, kies niet alleen voor technische opleidingen, maar ontwikkel jezelf, word flexibel om zo mee te kunnen gaan in de continue verandering, de verwachting om met resultaat met andere culturen in-en extern om te gaan en de dagelijkse dynamiek.

Waar ben je als financial erg trots op?

Ik heb bij heel veel bedrijven opdrachten mogen uitvoeren. Ik ben heel blij dat ik als iemand met een financiële achtergrond de kracht heb om uit mijn comfortzone te gaan en risico’s te nemen. Daar ben ik ook regelmatig mee uitgegleden door maanden geen opdrachten te hebben. Ik accepteer nu mijn drijfveer voor verandering en avontuur. Daar word ik niet rijk mee en mijn worklife balance is misschien ook niet optimaal.  Maar hoe gaaf is het om voor wereldwijde bekende bedrijven aan de slag te gaan. En nu momenteel bij een bedrijf dat onwijs hard groeit.

Welke tip geef jij Nederlandse financials die mee willen in de ontwikkelingen, die door globalisering, automatisering en flexibilisering ingezet zijn?

Wees nooit bang voor veranderingen, want het biedt alleen maar mogelijkheden. Als er veranderingen komen, dan krijg je nieuwe kansen. Het is positief. Als je ervoor kiest dat veranderingen negatief zijn, dan ga je het gewoon niet redden.

Tot slot

Tot slot, vroegen we Bart nog naar zijn favoriete reisspots. Zijn top 3 om te reizen is Cuba, Jakarta en Ethiopië. Landen en een stad waar de mensen hem opnamen in hun cultuur.

Ik heb een jaar in Spanje gewoond en kon dus Spaans. Nog voordat Cuba echt toeristisch was, bezocht ik het land. En met dat beetje Spaans werd ik tijdens deze reis opgenomen in het dagelijks leven van de Cubanen. Eten, vissen en leven. Zo leerde ik echt Cuba kennen. Dezelfde ervaring had ik in Jakarta. Mensen die je mee op sleeptouw nemen en je onderdeel maken van hun leven. Dat is anders in bijvoorbeeld een land als Zweden. Een geweldig land en mooie bedrijfscultuur om in te werken, maar bij de Zweden kom je niet zomaar binnen.