yes-i-can

De Eigenwaardige controller …een succesvolle professional

Op zich denk je bij de term ‘Eigenwaardige’ dat deze niet klopt…. Dat was ook mijn eerste reactie toen deze term in mij opkwam. Toch is het gewoon een bestaand woord. Even googlen en ik kwam uit op de volgende betekenis: zelfbewust.
Kijk, dat klinkt veel bekender.

Toch blijft ‘Eigenwaardige’ op de een of andere manier prikkelen. Enerzijds omdat het associeert met eigenaardig. Daar hebben we beelden bij in de trend van ‘apart, anders dan anders’.  Anderzijds omdat de samenstelling ‘Eigenwaardige’ bestaat uit de voor mij zo aansprekende woorden ‘eigen’ en ‘waarde’.  Want voor mij is duidelijk dat een professional die zich goed bewust is van wie hij of zij werkelijk is en welke waarde hij of zij heeft, garantie heeft op een goede performance én een leuke baan.

Eigen en Waarde van belang
In je werk als controller wordt er veel van je rationele capaciteiten gevraagd. Toch staat het dicht bij jezelf blijven voorop. In mijn optiek kan je het best presteren als je iets doet waar je, zowel op het gebied van kennis, kunde als vaardigheden je talenten ten volste kan benutten. Weten waar je sterke punten liggen en wat je minder sterke kanten zijn, helpt je om heel scherp te krijgen wat je eigen waarde is. En vanuit deze eigenwaarde kun je de juiste keuzes maken voor je werk en de rol die je ambieert.

Hoe kom je nu achter je eigen waarde?
Het kan best zijn dat je nog niet helemaal helder hebt wat jouw eigen waarde is. Daar wil je graag achter komen. Daarvoor zijn diverse mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kernkwaliteiten model van Daniël Offman. Via dit model krijg je inzicht in je kwaliteiten en in je ontwikkelpunten. Een andere weg is om via de DISC-analyse te achterhalen waar jouw talenten nu echt liggen. De DISC gaat uit van 4 gedragsstijlen en geeft aan welke gedragsstijl jezelf hanteert, zowel in privé als in je werk. Ik zet de DISC graag in om controllers nog meer zicht te geven op welke rol en organisatiecultuur het beste past. Zeker in de veranderende eisen van organisaties aan de financiële functie. Zo kun je jouw talent en eigenwaarde optimaal inzetten voor jezelf en de organisatie. Bewust zijn van je eigenwaarde helpt je om een goede performance neer te zetten in een rol die bij je past. Ik durf te stellen dat, met een duidelijk beeld van je Eigenwaarde, jij succesvol zult zijn in je werk en makkelijker mee ontwikkelt met de veranderende eisen aan de controllersfunctie.

Wil je meer weten over jouw Eigenwaarde? Neem dan contact op met cees@deeffectievefinancial.nl.