Loopbaanvraagstuk: Hoe kom ik erachter wat ik echt wil?

15494663109_e61998ae62_oWil je aan een groep 4e jaars studenten Bedrijfseconomie vertellen wat hun te wachten staat als zij toetreden tot de arbeidsmarkt? Wat heb jezelf ervaren en welke tips en handvatten kun je meegeven aan de studenten? Deze vraag kreeg ik van een HBO Bedrijfseconomie opleiding. Een mooi moment om eens terug en vooruit te kijken naar de arbeidsmarkt van de financial en ik wil jou vragen dit ook te doen.

Jouw ambitie na je studie?
Weet jij nog wat je beeld was toen je vanuit je studie deel ging nemen aan het arbeidsproces?Welke ambitie had jezelf en wat is hiervan uitgekomen?Hoe sta je nu in het arbeidsproces zijn de kennis en competenties die je nodig hebt verandert in de afgelopen tijd? Werk je nog met evenveel plezier als toen je startte?

In gesprek met de studenten viel mij op dat de ambities nog steeds dezelfde zijn als in mijn tijd (1998). Carrière maken en een mooie functie als bijvoorbeeld controller of financieel directeur bereiken, een eigen bedrijf beginnen, een goed inkomen verwerven of gewoon een leuke baan vinden.

Op mijn vraag aan de studenten, wat vind je leuk en welke stappen heb je hiervoor nodig? Kwam geen antwoord.

De parallel van de student met de werkende professional
En hier wil ik de parallel trekken met financials die al jaren aan het werk zijn. Ik ontmoet hen dagelijks in mijn coachpraktijk en wat mij opvalt is dat veel financials op dit moment niet goed weten wat ze willen. Door de crisis zijn ze blijven zitten in hun huidige functie, noodgedwongen als zzp’er aan de slag gegaan of merken ze dat de sfeer en de druk op het werk veranderd. Op de vraag vind je je huidige functie nog leuk? Krijg ik vaak het antwoord: niet meer, ik ben om mij heen aan het kijken maar weet niet wat ik  dan wel wil.

Om hierachter te komen, kun je een aantal paden bewandelen. Belangrijk is om eens te kijken wat je de afgelopen jaren voor werk hebt gedaan en wat je daar leuk in vond.

 1. Maak een balans met links de werkzaamheden die je leuk vindt en rechts de werkzaamheden die je minder leuk vindt. Wat valt op? Wat geeft deze balans voor beeld aan jou?
 2.  Ga eens na hoe je ontwikkeling is geweest sinds je werkt, op het gebied van:
   – Leren
   – Gezondheid
   – Welzijn
   – Werk

Hoe kun je dit doen?
Zet deze vier onderdelen aan de linkerkant van een grafiek en zet op de x as als beginpunt je leeftijd toen je begon met werken en aan de rechterkant je huidige leeftijd. Trek per onderdeel een grafieklijn waarin de pieken en dalen tot uiting komen in de loop van de tijd. Zie onderstaand voorbeeld: 

VOORBEELD

grafiek artikel ik weet niet wat ik wil sept 2015 groter.xlsxUitleg

Leren                           –  ontwikkeling in leren,  periode dat je veel leerde of juist weinig
Gezondheid              –  ontwikkeling in gezondheid, periode van ziekte of klachten
Welzijn                       –  ontwikkeling in welzijn, periode dat je je heel gelukkig voelde of juist niet
Werk                            –  ontwikkeling in werk, ontwikkeling in functie door specialisatie of promotie 

Als je dit gedaan hebt, kun je dan verticaal op bepaalde leeftijden een verband leggen tussen de verschillende onderdelen. Waar is er op meerdere onderdelen tegelijkertijd een daling of stijging. Of juist tegenovergesteld, waar is een enorme stijging van bijvoorbeeld werk en een enorme daling van gezondheid?

 1. Zie je verbanden? Stel jezelf te vraag hoe het komt hoe het ene onderdeel invloed heeft op het andere onderdeel?
 2. Wat geeft jou de meeste voldoening op een dag?  Is dat een collega helpen, is dat een resultaat behalen bijv. een managementrapportage opleveren of een kostenbesparing realiseren, is dat vooral veel kennis opdoen en delen of is dat een perfecte budgetteringssheet maken.
 3. Hoe vaak komt dit voor op een dag?

Heb je bovenstaande gedaan en heb je nog vragen, neem dan gerust contact op met ons, wij helpen je graag verder. Succes met het onderzoeken en vinden van een baan die echt bij je past!

 Erik Boon – Executive Coach bij de Effectieve Financial

erik@deeffectievefinancial.nl