rood-poppetje

Daar ben je dan, als nieuwe finance manager van de blauwe financial en de gele business controller. Je hebt tijdens het afscheidsetentje van de vorige finance manager al even gesproken met de gele business controller. Eén ding is je duidelijk geworden: er dient meer resultaatgericht gewerkt te worden.

Als rode finance manager houd je ervan de grote lijnen uit te zetten. Details zijn veel minder belangrijk, tenzij deze details je helpen om jouw resultaat te behalen. Je bent aangenomen om het finance team te veranderen van een registrerende rol naar een regisserende finance rol. Deze opdracht heb je van de CFO meegekregen.

In je kennismakingsgesprek met de gele business controller en blauwe financial start je met een korte introductie van jezelf: je vertelt wat je allemaal bereikt hebt afgelopen jaren. Je geeft helder aan wat je van de samenwerking verwacht. Je vraagt voor de vorm of ze iets over zichzelf willen vertellen. Zodra dit teveel in detail gaat, kap je het af. Dit is zonde van je tijd.

Vervolgens deel je mee hoe het door jou bedachte plan van aanpak eruit ziet. Binnen 6 maanden staat er een finance team dat veel meer gericht is op het ondersteunen van de business, waarbij de financial control functie voor 80% is geautomatiseerd.

De blauwe financial vraagt waarom de verandering van het finance team zo snel moet. Je moet eerst zorgen dat de Financial Accounting goed is ingebed. Deze moet 100% volledig en juist zijn, voordat je de volgende stap gaat maken. Je geeft de blauwe financial te verstaan, dat je nooit alles 100% onder controle kunt hebben, 75% is al meer dan voldoende. Naar voren kijken en anticiperen op de markt is veel belangrijker dan terugkijken en correcties uitvoeren. Je zegt hem dat het zonder ambitieuze plannen nooit wat wordt binnen deze organisatie en dat hij eens wat meer moet durven.

Je deelt hen mee dat je een scherpe en kritische houding verwacht en dat de communicatie directer moet. Zeggen wat je vindt en niet verschuilen achter onvolledigheid van cijfers of het behouden van de goede relatie. Je legt uitdagende doelstellingen op voor het komende kwartaal. Kortom, minder details en pro-actiever zijn, zodat er snel geschakeld kan worden. Zo moeilijk kan het toch niet zijn!

Je kijkt tevreden terug op het kennismakingsgesprek. Je hebt direct je visitekaartje af kunnen geven. Heerlijk vind je deze nieuwe rol. Je kunt de leiding nemen en met je onafhankelijke blik kijken wat er verbeterd moet worden in het team en de organisatie. Je hebt zelfvertrouwen en gaat graag deze uitdaging aan. Hoe kom je het snelst van de huidige naar de gewenste situatie. Voor persoonlijke gevoelens van je teamleden heb je geen tijd. Ze moeten juist zakelijker worden. Jij bent eerlijk en recht door zee, dat moeten zij ook zijn. Hierbij durf je heilige huisjes omver te schoppen. Je gaat graag de confrontatie aan. Je bent van mening dat je alleen dan zaken verandert en jouw doelen behaalt. Mensen stimuleren en uitdagen, dat is de manier om resultaten te behalen.

Met veel genoegen loop je de gang in om een kop koffie te halen en bots je tegen de groene concerncontroller op. Je vertelt hem kort en bondig dat je net even je visitekaartje hebt afgegeven aan het finance team en dat hij snel de eerste resultaten zal merken,  ondanks je twijfels over de kwaliteit van de medewerkers. De groene concerncontroller luistert aandachtig en nodigt je uit voor een gesprek.

Wil jij weten hoe je als rode finance manager het meest effectief met de groene concerncontroller in gesprek kan gaan. Lees dan ons onderzoek naar het gedragsprofiel van de succesvolle controller. Vraag het aan via info@deeffectievefinancial.nl.